©  Foto:

Ry Nymølle

Den smukke gamle hollandske gallerimølle, Ry Nymølle, ligger midt i Ry. Møllen blev bygget i 1881 som kornmølleri, da den gamle Rye Mølle, beliggende ned til Gudenåen, droppede kornmølleriet til fordel for papirfremstilling.

Ry Nymølle blev bygget af møller Andersen. I 1904 blev der anlagt et savværk i forbindelse med møllen og til møllen var der også tilknyttet en foderstofhandel.

Frem til 1929 blev Ry Nymølle drevet af vindkraft. I 1929 fik møllen indlagt en 36 HK Niasmotor, som kunne drive både mølle og savværk.

Ry Nymølle blev drevet som mølle frem til 1977, hvorefter møllen blev renoveret og benyttet som arkitektfirma frem til 2004.

En drengedrøm

Siden 2004 har Ry Nymølle været i privat eje. Ejer, Benny Sølvsten, der er født og opvokset i Ry, blev forelsket i møllen allerede som barn, hvor han kørte til møllen i hestevogn for at hente foder til sine høns. Efter overtagelsen i 2004 lod Benny Sølvsten møllen gennemgå en stor renovering udvendig og indvendig, hvorefter han i 2008 flyttede ind i hovedbygningen. Og her bor han stadig.

Se, hvad andre deler på Instagram

#danmarkssmukkeste #visitdanmarkssmukkeste

Del dine oplevelser med os #danmarkssmukkeste :

Skanderborg © 2024
Danish